Szanowni Państwo,

Komisja Europejska ustosunkowała się niedawno do zapytania eurodeputowanego o znakowanie dotyczące indeksu glikemicznego: czy wchodzi ono w zakres rozporządzenia 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności?. KE potwierdziła, że oświadczenia o indeksie glikemicznym żywności są objęte zakresem rozporządzenia 1924/2006. Zwróciła przy tym uwagę, że choć EFSA w przeszłości odrzuciła proponowane oświadczenia zdrowotne dotyczące węglowodanów z niskim IG, to pozytywnie oceniła kilka oświadczeń mówiących o wpływie na poposiłkową odpowiedź glikemiczną jako szczególnej korzyści zdrowotnej. Oświadczenia te znajdują się w wykazie dozwolonych oświadczeń zdrowotnych ustanowionym rozporządzeniem 432/2012 np. „Spożycie hydroksypropylometylocelulozy wraz z posiłkiem pomaga ograniczyć wzrost poziomu glukozy we krwi po tym posiłku”. Zdaniem Komisji przy wdrażaniu przepisów unijnych w tym zakresie państwa członkowskie mogą zezwalać na oświadczenia dotyczące IG uzupełnione dozwolonymi oświadczeniami o poposiłkowej odpowiedzi glikemicznej lub podobne do takich oświadczeń na warunkach określonych w rozporządzeniu 1924/2006.

 

Zespół Foodie

Aktualności

Szkolenia