27 maja br, opublikowano rozporządzenie 2024/1451 z dnia 24 maja 2024 r. zmieniające warunki stosowania następujących dodatków do żywności:
- kwasu winowego (L(+)-) (E 334),
- winianów sodu (E 335),
- winianów potasu (E 336),
- winianu potasowo-sodowego (E 337)
- winianu wapnia (E 354)
Powyższe dodatki zostały usunięte z grupy I i włączone do grupy: „Inne dodatki, które mogą być uregulowane łącznie”
W zależności od kategorii żywności dodatki są szczegółowo regulowane.
Przykładowo w suplementach diety w postaci stałej określono poniższe limity:
E 334–337 i E 354 (Kwas winowy – winiany) – 100 000 mg/kg (z wyjątkiem suplementów diety w postaci do żucia)
E 334–337 i E 354 (Kwas winowy – winiany) – 130 000 mg/kg (tylko suplementy diety w postaci do żucia)
Rozporządzenie stosuje się od 16 grudnia 2024. Środki spożywcze nie spełniające wymagań rozporządzenia i wprowadzone do obrotu przed tą data mogą pozostawać w obrocie do upływu daty minimalnej trwałości.