W ostatnim czasie pojawia się coraz więcej obaw o zdrowie konsumentów po spożyciu suplementów diety z kurkumą i o ryzyko ograniczeń w ich stosowaniu. We Włoszech i Francji odnotowano kilkadziesiąt przypadków zapalenia wątroby i innych skutków ubocznych po spożyciu suplementów zawierających ten składnik.
Już w ubiegłym roku władze włoskie (Ministerstwo Zdrowia) wprowadziły zakaz stosowania oświadczeń zdrowotnych dotyczących wpływu kurkumy na trawienie, wątrobę i stawy, i zobowiązały aby etykiety produktów zawierały dodatkowe ostrzeżenia. Natomiast 27 stycznia br. poddano w wątpliwość historię spożycia kurkumy w postaci ekstraktu 95% (przed 15.05.1997 r.). Oznacza to, że ekstrakty o tak wysokiej zawartości kurkuminy mogą spełniać definicję „nowej żywności”. Jednakże ostateczne wnioski w sprawie klasyfikacji będzie można sformułować po zakończeniu konsultacji z innymi krajami członkowskimi.