W 2023 EFSA wydała negatywną opinię dotyczącej ekstraktu z żółtych/pomarańczowych pomidorów jako nowej żywności, stwierdzając że całkowite narażenie na likopen ze wszystkich źródeł może przekroczyć ustalone ADI, biorąc pod uwagę, że likopen jest również stosowany jako dodatek do żywności (E 160d). Opinia dotyczyła stosowania ekstraktu w suplementach diety w dawce dostarczającej 5 mg likopenu dziennie.
Natomiast dotychczasowy limit dla likopenu pochodzącego z autoryzowanej nowej żywność (np. z oleożywicy likopenowej z pomidorów) wynosi 15 mg/dzień.
Do 30.06.2025 EFSA ma czas na przeprowadzenie nowej oceny narażenia na likopen, biorąc pod uwagę łączne spożycie likopenu z diety podstawowej, jako dodatku do żywności oraz jako nowa żywność.
Ponowna ocena narażenia może mieć wpływ na zmianę ustanowionego limitu w autoryzowanej do tej pory nowej żywności.
Zainteresowane strony mogą przesyłać dane na temat poziomu stosowania likopenu w żywności, do 31 maja br.: