12 czerwca br. EFSA opublikował nową opinię dot. górnego tolerowanego poziomu żelaza.
Ustalono, że ogólnoustrojowe przeciążenie żelazem prowadzi do toksyczności narządowej, ale nie udało się ustalić UL.
Jedynym wskaźnikiem, dla którego można było ustalić reakcję na dawkę, były czarne stolce, które odzwierciedlają obecność dużych ilości niewchłoniętego żelaza w jelitach.
Na podstawie interwencji, podczas których nie występowały czarne stolce przy dodatkowym spożyciu żelaza w wysokości 20–25 mg/dzień (dodanym do podstawowego spożycia wynoszącego 15 mg/dzień), ustalono bezpieczny poziom spożycia żelaza wynoszący 40 mg/dzień dla osób dorosłych.
Podkreślono, że stosowanie bezpiecznego poziomu spożycia jest bardziej ograniczone niż UL, ponieważ nie jest określony poziom spożycia, przy którym ryzyko wystąpienia działań niepożądanych zaczyna wzrastać.
Wskazano również, że bezpieczny poziom nie ma zastosowania do osób, które przyjmują żelazo pod nadzorem lekarza z powodu wskazań medycznych.