Aktualności

NOWA ŻYWNOŚĆ (NOVEL FOOD)

Co to jest nowa żywność – novel food?

Novel food to żywność (lub składniki), której nie stosowano w znacznym stopniu w UE do spożycia przez ludzi przed dniem 15 maja 1997 roku.

Taka żywność przed wprowadzeniem na rynek musi przejść procedurę autoryzacji przewidzianą w rozporządzeniu 2015/2283.

Żywność, która uzyskała autoryzację – zezwolenie, zostaje umieszczona w wykazie, zawartym w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470.

W przypadku wniosku o ochronę danych naukowych, zgodnie z art. 26 rozporządzenia 205/2283, przez okres pięciu lat jedynie wnioskujący o autoryzację może korzystać z zezwolenia na stosowanie nowej żywności, co daje niewątpliwą przewagę konkurencyjną.

Novel food – odpowiedzialność producenta

Producent lub podmiot odpowiedzialny za wprowadzenie produktu do obrotu ma obowiązek zweryfikowania, czy dana żywność (lub jej składnik) ma status nowej żywności.

Status składnika można sprawdzić m.in. w katalogu nowej żywności na stronie Komisji Europejskiej. Należy jednak pamiętać, że katalog nie ma mocy prawnej i bywa tak, że składniki, które w katalogu występują jako “NOT NOVEL”, zmieniają swój status.

Jest to m.in. związane z procedurą konsultacji wskazaną w art. 4 rozporządzenia 2015/2283. W przypadku wątpliwości co do statusu składnika,  przed wprowadzeniem produktu na rynek firma powinna przeprowadzić konsultacje z odpowiednią instytucją w państwie członkowskim, w którym produkt ma być wprowadzony na rynek.

W przypadku, jeżeli dany produkt jest w obrocie, a nie spełnia wymogów rozporządzenia o novel food, czyli nie uzyskał zezwolenia, Główny Inspektor sanitarny (GIS) wszczyna procedurę wyjaśniającą, która kończy się decyzją administracyjną Państwowego Powiatowego inspektora Sanitarnego (PPIS), nakazującą wycofanie produktu z obrotu oraz nałożeniem kar finansowych.

Chcesz wiedzieć, w jaki sposób sprawdzić status składnika Twojego produktu?

Jakie działania można podjąć, aby utrzymać na rynku produkt, którego składnik niedawno zmienił swój status?

Zobacz nagranie webinaru Q&A „Zapytaj Eksperta”:

Novel food – ustalanie statusu i warunki stosowania

Novel food – przykłady nowej żywności

  • żywność pochodząca z nowych źródeł:
    • L-teanina pochodząca z innych źródeł niż liście herbaty, (np. syntetyczna – jest nową żywnością do tej pory nieautoryzowaną),
    • syntetyczna zeaksantyna jest autoryzowaną nową żywnością, wpisaną do unijnego wykazu, natomiast kwiaty aksamitki wzniesionej, będące źródłem zeaksantyny, nie są novel food.
  • żywność otrzymana za pomocą  nowych procesów produkcyjnych:
    • autoryzowaną żywnością w tej kategorii są np. drożdże piekarskie, naświetlane promieniami UV celem zwiększenia zawartości witaminy D2, dodawane do pieczywa, suplementów diety, jak i pieczywo z dodatkiem takich drożdży,
    • po procedurze konsultacji z państwami członkowskimi w 2022 roku do tej kategorii został również włączony jabłczan kreatyny, czyli popularny składnik suplementów diety dla sportowców – więcej na ten temat: Jabłczan kreatyny – nowa żywność
  • żywność produkowana z drobnoustrojów, grzybów lub wodorostów, np. mikroalgi Schizochytrium jako alternatywne źródło kwasu dokozaheksaenowego w takich produktach, jak batony zbożowe, tłuszcze spożywcze itd.,
  • żywność składająca się, wyekstrahowana lub produkowana z roślin albo ich części
    • w tej kategorii popularnymi przykładami są izolaty lub ekstrakty CBD, zawieszone w oleju konopnym oraz korzeń pelargonii afrykańskiej.

Izolat CBD zawieszony w oleju konopnym lub innym, otrzymywany poprzez ekstrakcję nadkrytyczną CO2 kwiatów i liści konopi siewnych, jak dotąd nie uzyskał zezwolenia na sprzedaż. Status składnika potwierdzono w komunikacie Komisji Europejskiej z 27 lutego 2023 roku. Wskazano, że Komisja otrzymała ok. 190 aplikacji o zezwolenie na stosowania CBD, ekstraktów z Cannabis sativa L. lub produktów pochodnych, zawierających kanabinoidy. Spośród tych wniosków, jak dotąd 20 zostało rozpatrzonych przez Komisję za ważne i są obecnie oceniane przez EFSA. Podtrzymano stanowisko EFSA z 2022 na temat ekstraktów z konopi zawierających CBD, dotyczące luk w ocenie bezpieczeństwa, m.in. wpływu CBD na wątrobę, przewód pokarmowy, układ hormonalny, układ nerwowy i funkcje psychologiczne.

Korzeń pelargonii afrykańskiej, dla którego nie potwierdzono historii spożycia. Ustalono, że istnieje jedynie historia leczniczego stosowania tej rośliny, która nie może być rozpatrywana  w kontekście klasyfikacji nowej żywności. Do KE trafił już wniosek o zezwolenie na stosowanie korzenia w produktach spożywczych.

  • żywność tradycyjnie spożywana w krajach trzecich, posiadająca historię bezpiecznego stosowania:
    • np. nasiona szałwii hiszpańskiej (chia).

Nie jesteś pewien, czy składniki Twojego produktu są nową żywnością i podlegają regulacjom novel food?

Chcesz się dowiedzieć, gdzie sprawdzić status składnika i w jaki sposób udowodnić historię spożycia przed 15 maja 1997 roku?

Czy każdy produkt zawierający nową żywność jest objęty nakazem wycofania z obrotu? Jakie działania można podjąć, aby tego uniknąć?

Obejrzyj nagranie z LIVE Q&A “Zapytaj Eksperta”:

Novel food – ustalanie statusu i warunki stosowania

Szkolenie Prowadzą:

Grażyna Osęka

oraz

Iwona Kowalczyk-Andrzejewska

Pytania?

Oferujemy usługi doradztwa oraz pomoc przy wdrażaniu produktów i szkoleniach.

Napisz do nas jeżeli masz pytania. 

Przykładowe tematy doradztwa

  • zakwalifikowanie produktu do odpowiedniej kategorii
  • ocena możliwości zastosowania wybranego składnika
  • weryfikacja składu produktu – jakościowego i dawek pod kątem obowiązujących przepisów i wytycznych
  • sprawdzenie zgodności oznakowania lub materiału marketingowego
  • opracowanie wytycznych nt. wymagań prawnych i procedur obowiązujących w innych krajach UE lub krajach trzecich
  • poprawienie specyfikacji składnika, produktu, dokumentacji opakowania
  • przygotowanie informacji obowiązkowych i dobrowolnych na etykietę/stronę internetową
  • tłumaczenie treści opakowań i dokumentów z i na j. polski oraz rynki innych krajów
  • przygotowanie projektu graficznego opakowania, ulotki
  • powiadomienie odpowiedniego urzędu o wprowadzeniu produktu na rynek
  • zgłoszenie kosmetyku do systemu CPNP
  • przygotowanie wniosku do KE o zezwolenie na stosowanie nowego składnika żywności, substancji dodatkowej lub oświadczenia zdrowotnego
  • przygotowanie odwołania od decyzji administracyjnych organów kontrolnych oraz skarg i wniosków w postępowaniu sądowo-administracyjnym
  • przeszkolenie działu w firmie lub przygotowanie pracownika do nowych obowiązków np. związanych z wprowadzaniem produktów na rynek