Aż 13 substancji, których stosowanie w żywności i suplementach diety nie zostało dotychczas zharmonizowane na terenie UE, zostało uznanych za stwarzające niebezpieczeństwo dla konsumentów a ich dawki przyjmowane w żywności i w suplementach diety za znacząco przekraczające normalne spożycie w zróżnicowanej i zbilansowanej diecie.
To wnioski z pierwszego raportu grupy roboczej ds. suplementów diety powołanej przez nieformalny komitet ds. bezpieczeństwa żywności tzw. HoA (Heads of Food Safety Agencies), który ukazał się 6 czerwca br.
Celem grupy, w której skład wchodzi 26 przedstawicieli państw europejskich, było zidentyfikowanie substancji w żywności lub w suplementach diety, które mogą powodować niekorzystne skutki dla zdrowia i dlatego ich stosowanie powinno zostać zakazane lub ograniczone. Do oceny ryzyka wytypowanych zostało przez krajowe urzędy ds. bezpieczeństwa żywności w sumie 117 substancji.
Po przeprowadzonych analizach 65 substancji zostało uznanych za nową żywność, która z definicji nie powinna zostać wprowadzona na rynek bez uzyskania stosownego pozwolenia, dlatego podlegają one przepisom Rozporządzenia 2017/24702 w sprawie nowej żywności. W związku z tym nadano im niski priorytet a ich lista zostanie poddana dalszym badaniom.
Natomiast pozostałe 49 substancji z listy zdaniem ekspertów grupy nie mają statusu nowej żywności, ani nie są nową żywnością.
Wśród nich znalazło się aż 13 substancji, którym nadano priorytet na podstawie ich potencjalnego ryzyka dla konsumentów. W opinii HoA, Komisja Europejska powinna zwrócić się do EFSA o ocenę tych 13 substancji zgodnie z procedurą określoną w art. 8 rozporządzenia (WE) 1925/2006. Są to m.in:
- kurkumina w preparatach Curcuma spp.,
- dziurawiec (Hypericum perforatum),
- maca (Lepidium meyenii),
- ashwagandha (Withania somnifera)
W raporcie wymieniono również kolejnych 20 substancji, które budzą obawy ze względu na ich charakterystykę zagrożenia i które (mogą) przekraczać normalne spożycie w ramach zrównoważonej i zróżnicowanej diety. Jednak aby przeprowadzić ocenę ryzyka tych substancji, potrzeba więcej informacji na temat narażenia.
Pozostałe substancje albo znajdują się już w załączniku III do rozporządzenia 1925/2006 (np. monakoliny ze sfermentowanego czerwonego ryżu) lub są w trakcie procesu oceny (np. Garcinia cambogia).
Pełen raport dostępny jest pod linkiem: