Aktualności

Garcinia cambogia w suplementach diety – status i bezpieczeństwo składnika


Garcinia cambogia (Tamaryndowiec malabarski) to popularny składnik suplementów diety „na odchudzanie”. Jednocześnie jego bezpieczeństwo jest obecnie coraz bardziej kwestionowane. Dostępne dane kliniczne wskazują na potencjalny związek uszkodzeniami wątroby.

Znajduje to odzwierciedlenie we wprowadzanych ograniczeniach dotyczących stosowania składnika.

Przykładowo w Korei Południowej niedawno wprowadzono ograniczenie dotyczące jednoczesnego stosowania w żywności funkcjonalnej Garcini z innymi składnikami wpływającymi na redukcje masy ciała.

Natomiast w Australii od marca 2025 r. dla produktów medycyny komplementarnej zawierających Garcinię będą obowiązywały dodatkowe ostrzeżenia związane z możliwym uszkodzeniem wątroby.

Stosowanie Tamaryndowca w suplementach diety wprowadzanych do obrotu w Unii Europejskiej powinno zostać rozstrzygnięte w maju bieżącego roku. Składnik jest obecnie  w procedurze z. art. 8 rozporządzenia 1925/2006, co oznacza że po procesie oceny może zostać wpisany do jednej z kategorii załącznika III wspomnianego rozporządzenia:

Część A – Substancje zakazane
Część B – Substancje podlegające ograniczeniom
Część C – Substancje podlegające kontroli przez Wspólnotę


Potrzebujesz szczegółowej oceny składnika znajdującego się w Twoim produkcie? Skontaktuj się z ekspertami zespołu Foodie: foodie@foodie.pl

Pytania?

Oferujemy usługi doradztwa oraz pomoc przy wdrażaniu produktów i szkoleniach.

Napisz do nas jeżeli masz pytania. 

Przykładowe tematy doradztwa

  • zakwalifikowanie produktu do odpowiedniej kategorii
  • ocena możliwości zastosowania wybranego składnika
  • weryfikacja składu produktu – jakościowego i dawek pod kątem obowiązujących przepisów i wytycznych
  • sprawdzenie zgodności oznakowania lub materiału marketingowego
  • opracowanie wytycznych nt. wymagań prawnych i procedur obowiązujących w innych krajach UE lub krajach trzecich
  • poprawienie specyfikacji składnika, produktu, dokumentacji opakowania
  • przygotowanie informacji obowiązkowych i dobrowolnych na etykietę/stronę internetową
  • tłumaczenie treści opakowań i dokumentów z i na j. polski oraz rynki innych krajów
  • przygotowanie projektu graficznego opakowania, ulotki
  • powiadomienie odpowiedniego urzędu o wprowadzeniu produktu na rynek
  • zgłoszenie kosmetyku do systemu CPNP
  • przygotowanie wniosku do KE o zezwolenie na stosowanie nowego składnika żywności, substancji dodatkowej lub oświadczenia zdrowotnego
  • przygotowanie odwołania od decyzji administracyjnych organów kontrolnych oraz skarg i wniosków w postępowaniu sądowo-administracyjnym
  • przeszkolenie działu w firmie lub przygotowanie pracownika do nowych obowiązków np. związanych z wprowadzaniem produktów na rynek