
Garcinia cambogia (Tamaryndowiec malabarski) to popularny składnik suplementów diety „na odchudzanie”. Jednocześnie jego bezpieczeństwo jest obecnie coraz bardziej kwestionowane. Dostępne dane kliniczne wskazują na potencjalny związek uszkodzeniami wątroby.
Znajduje to odzwierciedlenie we wprowadzanych ograniczeniach dotyczących stosowania składnika.
Przykładowo w Korei Południowej niedawno wprowadzono ograniczenie dotyczące jednoczesnego stosowania w żywności funkcjonalnej Garcini z innymi składnikami wpływającymi na redukcje masy ciała.
Natomiast w Australii od marca 2025 r. dla produktów medycyny komplementarnej zawierających Garcinię będą obowiązywały dodatkowe ostrzeżenia związane z możliwym uszkodzeniem wątroby.
Stosowanie Tamaryndowca w suplementach diety wprowadzanych do obrotu w Unii Europejskiej powinno zostać rozstrzygnięte w maju bieżącego roku. Składnik jest obecnie w procedurze z. art. 8 rozporządzenia 1925/2006, co oznacza że po procesie oceny może zostać wpisany do jednej z kategorii załącznika III wspomnianego rozporządzenia:
Część A – Substancje zakazane
Część B – Substancje podlegające ograniczeniom
Część C – Substancje podlegające kontroli przez Wspólnotę
Potrzebujesz szczegółowej oceny składnika znajdującego się w Twoim produkcie? Skontaktuj się z ekspertami zespołu Foodie: foodie@foodie.pl