Francuska agencja ds. bezpieczeństwa żywności i BHP (ANSES) przedstawiła wytyczne dla oceny ryzyka zdrowotnego wiążącego się ze stosowaniem nanomateriałów w żywności (jako dodatków technologicznych i składników odżywczych). Wpływ tych substancji na zdrowie budzi wiele kontrowersji. Agencja podkreśla potrzebę ograniczenia narażenia pracowników, konsumentów i środowiska na nanomateriały i zaleca stosowanie bezpiecznych produktów, które nie zawierają tych substancji i są równoważne pod względem funkcji, skuteczności i kosztów. Nie można zatem wykluczyć, że kolejne substancje dodatkowe podzielą los dwutlenku tytanu, który już wkrótce będzie niedozwolony w żywności w UE.
Przykładowe tematy doradztwa
- zakwalifikowanie produktu do odpowiedniej kategorii
- ocena możliwości zastosowania wybranego składnika
- weryfikacja składu produktu – jakościowego i dawek pod kątem obowiązujących przepisów i wytycznych
- sprawdzenie zgodności oznakowania lub materiału marketingowego
- opracowanie wytycznych nt. wymagań prawnych i procedur obowiązujących w innych krajach UE lub krajach trzecich
- poprawienie specyfikacji składnika, produktu, dokumentacji opakowania
- przygotowanie informacji obowiązkowych i dobrowolnych na etykietę/stronę internetową
- tłumaczenie treści opakowań i dokumentów z i na j. polski oraz rynki innych krajów
- przygotowanie projektu graficznego opakowania, ulotki
- powiadomienie odpowiedniego urzędu o wprowadzeniu produktu na rynek
- zgłoszenie kosmetyku do systemu CPNP
- przygotowanie wniosku do KE o zezwolenie na stosowanie nowego składnika żywności, substancji dodatkowej lub oświadczenia zdrowotnego
- przygotowanie odwołania od decyzji administracyjnych organów kontrolnych oraz skarg i wniosków w postępowaniu sądowo-administracyjnym
- przeszkolenie działu w firmie lub przygotowanie pracownika do nowych obowiązków np. związanych z wprowadzaniem produktów na rynek