W niektórych krajach UE (w Polsce też) ekstrakty z pelargonii były również wykorzystywane w suplementach diety na przeziębienie, ponieważ surowiec ten wg Katalogu Nowej Żywności miał status FS, co znaczyło, że mógł być stosowany wyłącznie w tej kategorii żywności.
Niestety ostatnim czasie KE dokonała zmian statusu nt. sproszkowanego korzenia pelargonii afrykańskiej, uznając go za nową żywność.
W toku dyskusji państwa członkowskie przyznały, że istnieją jedynie informacje dotyczące leczniczego zastosowania rozpatrywanej części rośliny, które nie mogą być brane pod uwagę przy ustalaniu historii spożycia jako żywności, a co za tym idzie korzeń Pelargonium sidoides DC. nie był wykorzystywany w UE w znacznym stopniu do spożycia przez ludzi jako żywność przed dniem 15 maja 1997 r. i jego bezpieczeństwo stosowania np. w suplementach diety musi zostać potwierdzone w procedurze autoryzacji.
Oznacza to, że produkty z pelargonią powinny być udostępniane europejskim konsumentom wyłącznie jako produkty lecznicze.
O TYCH I INNYCH ZMIANACH W PODEJŚCIU DO SKŁADNIKÓW SUPLEMENTÓW BĘDZIEMY MÓWIĆ PODCZAS NAJBLIŻSZEGO SZKOLENIA ON-LINE, JUŻ 24 PAŹDZIERNIKA.
Przedstawimy na nim także m.in. interpretację uchwał w kontekście obowiązujących regulacji prawnych i najnowsze inicjatywy oraz planowane zmiany mające znaczenie dla obrotu suplementami diety.
Serdecznie zapraszamy!