27 października 2022 r. Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE) wydał ważny wyrok w sprawie C‑418/21 dot. zasad kwalifikacji produktu jako żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (FSMP). Sprawa dotyczyła 2 produktów niemieckiej marki przeznaczonych do żywieniowego wsparcia w celu zaspokajania szczególnych potrzeb żywieniowych w przypadkach:
– „niedoborów odporności na tle żywieniowym (np. nawracających infekcji dróg oddechowych)”,
– „zaawansowanej postaci związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej, zwanego „AMD”.
Trybunał orzekł, że niezbędną przesłanką przyjęcia takiej kwalifikacji są spowodowane chorobą zwiększone lub szczególne wymagania żywieniowe, które zostaną zaspokojone przez daną żywność. Zdaniem TSUE nawet założenie, że pacjent, spożywając produkt, odniesie ogólną korzyść, ponieważ zawarte w produkcie substancje przeciwdziałają zaburzeniu lub łagodzą jego objawy, nie stanowi uzasadnienia takiej kwalifikacji. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego różni się zarówno od zwykłej żywności, która jest objęta rozporządzeniem nr 178/2002, jak i od produktów leczniczych.
WNIOSEK: ogólna korzyść zdrowotna nie jest wystarczająca do zaklasyfikowania produktu jako FSMP. Produkt FSMP musi przede wszystkim zaspokajać zwiększone lub szczególne wymagania żywieniowe wywołane daną chorobą, zaburzeniem lub schorzeniem.
Pełna treść wyroku dostępna jest pod linkiem: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/HTML/?uri=CELEX:62021CJ0418&from=pl