Aktualności

KONTROLA ZANIECZYSZCZEŃ W SUPLEMENTACH DIETY

Od 1 kwietnia 2024 zaczną obowiązywać rozporządzenia wykonawcze (UE) 2023/2782 i 2023/2783 dotyczące metod pobierania próbek i kontroli odpowiednio: MIKOTOKSYN i TOKSYN ROŚLINNYCH w żywności.

  • W przypadku mikotoksyn znacząco rozszerzono metodę pobierania próbek SUPLEMENTÓW DIETY oraz ustanowiono metodę pobierania SUSZONYCH ZIÓŁ, HERBATEK i PRZYPRAW.
  • Określono również kryteria wyboru procedury pobierania próbek żywności, dla której nie wskazano najwyższego dopuszczalnego poziomu mikotoksyn i toksyn roślinnych
  • Uwzględniono, że podobnie jak w przypadku mikotoksyn, toksyny roślinne danej partii mogą być rozmieszczone niejednorodnie

W razie jakichkolwiek wątpliwości dotyczących Państwa produktów zapraszamy do konsultacji z ekspertami Foodie:

Pytania?

Oferujemy usługi doradztwa oraz pomoc przy wdrażaniu produktów i szkoleniach.

Napisz do nas jeżeli masz pytania. 

Przykładowe tematy doradztwa

  • zakwalifikowanie produktu do odpowiedniej kategorii
  • ocena możliwości zastosowania wybranego składnika
  • weryfikacja składu produktu – jakościowego i dawek pod kątem obowiązujących przepisów i wytycznych
  • sprawdzenie zgodności oznakowania lub materiału marketingowego
  • opracowanie wytycznych nt. wymagań prawnych i procedur obowiązujących w innych krajach UE lub krajach trzecich
  • poprawienie specyfikacji składnika, produktu, dokumentacji opakowania
  • przygotowanie informacji obowiązkowych i dobrowolnych na etykietę/stronę internetową
  • tłumaczenie treści opakowań i dokumentów z i na j. polski oraz rynki innych krajów
  • przygotowanie projektu graficznego opakowania, ulotki
  • powiadomienie odpowiedniego urzędu o wprowadzeniu produktu na rynek
  • zgłoszenie kosmetyku do systemu CPNP
  • przygotowanie wniosku do KE o zezwolenie na stosowanie nowego składnika żywności, substancji dodatkowej lub oświadczenia zdrowotnego
  • przygotowanie odwołania od decyzji administracyjnych organów kontrolnych oraz skarg i wniosków w postępowaniu sądowo-administracyjnym
  • przeszkolenie działu w firmie lub przygotowanie pracownika do nowych obowiązków np. związanych z wprowadzaniem produktów na rynek