2 stycznia 2023 rozpoczęły się konsultacje publiczne projektu nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Projekt zakłada wiele ograniczeń dotyczących głównie prezentacji i reklamy suplementów diety oraz zmian proceduralnych i kompetencyjnych, jak również wysokości i zakresu kar pieniężnych – do stukrotnego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej za rok poprzedzający lub karę od 10 000 do 100 000 zł.
Ustawa po raz pierwszy dookreśla treść i sposób prezentacji obowiązkowej informacji: „Suplement diety jest środkiem spożywczym, którego celem jest uzupełnienienormalnej diety. Suplement diety nie ma właściwości leczniczych”, wielkość napisu, jego kolor lub długość trwania w przypadku reklamy audio.
W projekcie sformułowano również szereg zakazów:
– wykorzystywania wizerunku i kierowania reklam do małoletnich do 12 roku życia – BEZ DOPRECYZOWANIA KRYTERIÓW, NA PODSTAWIE KTÓRYCH BĘDZIE OCENIANY WIZERUNEK jak również wizerunku, rekomendacji osób z zawodów medycznych oraz kojarzonych z nimi przedmiotów, znaków, symboli lub czynności
– stosowania marek parasolowych- BEZ DOOKREŚLENIA JAK BĘDZIE DEFINIOWANY „WSPÓLNY CZŁON NAZWY” Z LEKIEM/WYROBEM MEDYCZNYM
– prezentacji i reklamy strefach sprzedaży przykasowych- WPROWADZAJĄC OGRANICZENIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ, BEZ PRECEDENSU NAWET W PRZYPADKU PRODUKTÓW SENSYTYWNYCH (które ze względu na swoje właściwości wymagają ostrożnego stosowania lub wiążą się z zagrożeniem dla zdrowia i życia ludzkiego).
Jako kolejne krytyczne zmiany trzeba wymienić próbę przeniesienia kompetencji do nakładania kar pieniężnych z PWIS na PPIS/PGIS oraz związanie przedsiębiorców terminami w postępowaniu prowadzonym przez GIS odnośnie powiadomienia o wprowadzeniu produktu do obrotu, w szczególności 14 dniowego terminu na przekazanie wniosku o wydanie opinii jednostki naukowej lub Prezesa URPL,WMiPB (od dnia otrzymania zobowiązania do jej przedłożenia).
Zachęcamy do zapoznania się z projektem oraz oceną skutków regulacji i do aktywnego udziału w konsultacjach:
Zespół Foodie pomaga w opracowywaniu stanowisk i uwag do projektów aktów prawnych zgłaszanych w ramach konsultacji- zapraszamy do współpracy!