Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (FSMP) to żywność przeznaczona do dietetycznego odżywiania pacjentów, stosowana pod nadzorem lekarza.
Zgodnie z definicją zawartą w rozporządzeniu 609/2013 charakteryzuje się specjalnym przetworzeniem lub specjalnym składem, spełniającym wymagania żywieniowe pacjenta.
Produkty te przeznaczone są m.in. do wyłącznego lub częściowego żywienia pacjentów z ograniczoną, upośledzoną lub zaburzoną zdolnością przyjmowania, trawienia, wchłaniania, metabolizowania lub wydalania zwykłej żywności lub niektórych składników odżywczych w niej zawartych.
Producenci planujący wprowadzić taki produkt do obrotu powinni zapoznać się ze szczegółowymi wymaganiami zawartymi w rozporządzeniu 2016/128, które określa zawartość składników mineralnych oraz witamin w tych produktach.
W odniesieniu do innych składowych, wykaz składników musi być oparty na uznanych zasadach medycznych i żywieniowych.Aby ułatwić podmiotom dostosowanie się do tych przepisów, w 2015 roku opublikowano wytyczne EFSA a w 2017 roku „Zawiadomienie Komisji w sprawie klasyfikacji żywności specjalnego przeznaczenia medycznego”.
Ponadto w orzeczeniu z 2022 roku, w sprawie C-418/21, Trybunał Sprawiedliwości wskazał, że żywność specjalnego przeznaczenia medycznego jako taka nie zwalcza danej choroby czy zaburzenia natomiast ma szczególną funkcję odżywczą, w związku z czym za taką żywność nie można uznać produktu, który nie spełnienia takiej funkcji. Nie można zakwalifikować jako FSMP produktu, którego składniki odżywcze przynoszą pacjentom „tylko” ogólną korzyść odżywczą.
Jeśli nadal zastanawiają się Państwo:
- Jak opracować skład takiej żywności?
- Co to są uznane zasady medyczne i żywieniowe?
- Czy jest jakaś lista składników, z której można skorzystać?
- Czy składniki dozwolone w kategorii suplementów diety można stosować w FSMP?
zapraszamy na LIVE Q&A Zapytaj Eksperta, Suplementy i FSMP – dozwolone i zakazane składniki czynne, który odbędzie się 2 października 2023 roku:
link do zapisów: https://www.foodie.pl/skladniki/